myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2011.01.15. 22:56 sterretje

lakosságcsere, bölcsen

kétezerkilencben olvastam el először a teljes bibliát, kilenc hónap alatt. ebben az évben szeretném ezt megint megtenni. egy semmihez nem hasonlítható élmény végigvenni az igét, és elolvasni olyan részeket is, amelyeket egy „normális” igetanulmányozás alatt szinte biztos, hogy figyelmen kívül hagynék (krónika, királyok könyve, nemzetségtáblázatok, stb)…

a biblia az egyetlen olyan könyv, amely él, és amely képes minden nap mást, újat adni, éppen azt, amelyre a lelkünknek szüksége van. ez az egyetlen olyan szöveg, melynek többszöri elolvasása is új élményekkel gazdag

most éppen mózes második könyvét olvasom, és szíven ütött egy rész, melyet előzőleg is bizonyára elolvastam már, akkor azonban nem gyakorolt rám hatást, hiszen nem volt aláhúzva.

ebben a részben arról ír az ige, hogy isten megígérte népének, hogy beviszi őket arra a földre, ahol nyugodtan élhetnek és szaporodhatnak. itt azonban népek éltek. ennek ellenére isten azt mondja, hogy nem egy év alatt ugyan, hanem hosszabb idő alatt, szépen fokozatosan, ígéretéhez híven  beviszi népét erre a területre. de mi az oka, hogy isten nem egyszerre, hanem évek alatt adja meg a vágyott otthont? azért, hogy az előző nép által „elhagyott” területen túl ne szaporodjon a vad, és fel ne boruljon a biológiai egyensúly. ezért hozza be fokozatosan az ő megerősödött, felszaporodott csapatát. bölcs, és roppant mód végiggondolt döntés ez istentől. megteremtette az átmenetet, így vitt véghez egy teljes népcserét.

azt azonban nem értettem, hogy hogyan hagyhatta isten, hogy egy (vagy több) népcsoport egyszerűen elvesszen a föld színéről? megnéztem hát, hogy kiket is „hagyott elveszni” arról a területről. a kananeusokat, akik bálványimádók voltak (tehát pl. elsőszülött babákat dobtak a tűzbe áldozatul), az emoreusokat, akik kicsapongó életet éltek, és gonoszak voltak (1mózes 15:16), akiket isten több száz évig hagyott élni és sokasodni, hátha elfordulnak utálatosságuktól, ez azonban nem következett be. kíméletlen, harácsoló, gonosz, és istentelenségére büszke népeket irtott ki (=hagyott saját öngyilkos életmódjukba beleveszni), és helyezett helyükre újat az úr, és tette mindezt nagy türelemmel és bölcsességgel, ökológiailag, élettanilag körültekintő módon. 

2 mózes 23: 23, 29, 30 „mert az én angyalom te előtted megyen és beviszen téged az emoreusok, khitteusok, perizeusok, kananeusok, khivveusok és jebuzeusok közé, és kiirtom azokat. de nem egy esztendőben űzöm őt ki előled, hogy a föld pusztává ne legyen, és meg ne sokasodjék ellened a mezei vad. lassan-lassan űzöm őt ki előled, míg megszaporodol és bírhatod a földet.”

jeremiás 51: 15 „(isten) az, a ki teremtette a földet az ő erejével, a ki megalapította a világot az ő bölcsességével, és kiterjesztette az egeket az ő értelmével.”

2 komment

Címkék: isten népe


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr852586706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit70 · http://janos738.blogspot.com/ 2011.01.16. 15:28:54

Láttad a vizet, ami kijött a gépből?
:)

sterretje · www.gportal.hu/alekszatim 2011.01.17. 08:24:04

@Judit70: ööö, milyen víz, milyen gépből???
süti beállítások módosítása