myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2009.06.19. 18:35 sterretje

irány krasznahorka!

vasárnap kirándulni megyünk krasznahorkára. a teológián szervezték az egynapos kirándulást, amely épp kapóra jött, hisz az úton látottak és tapasztaltak jól kiegészíti majd az egyháztöriből tanultakat. a vár ugyanis, amelyet meglátogatunk, szörnyű esemény helyszíne volt: ezerötszáznegyvenben innen dobták le fischer andrást, aki így az első baptista mártír lett. a hitéért kellett meghalnia. erre emlékezünk meg szlovákiában, helyi és magyar hívők részvételével. utánanéztem a krasznahorkai vár és fischer történetének, és, ahogy arra számítani lehetett, szörnyű, primitív, és önző okokból kellett meghalnia:

 

„a látogatók nemcsak az ezerörtszáznegyvenhétből származó bebek-féle agyúkat tekinthetik meg, hanem a törököktől zsákmányolt ágyúkat és miksa császár gyönyörű hatalmas ágyúját is a várkapu előtt. az abban az időben a reformáció mozgalmával fenyegetett katolikus egyház az effajta garázdálkodást, tehát a harangok ágyúkká történő öntését megbotránkozva fogadta. bebek azonban megtalálta a módját, hogyan állítsa az egyházat ismét a maga oldalára. ezerötszáznegyven körül a közeli rozsnyón megjelent egy protestáns prédikátor, fischer andrás, aki korábban lőcsén, morvaországban és szomolnokon is prédikált. bebek ferenc elfogatta és megölette őt - ledobatta várának legmagasabb bástyájából.”

 

1péter 4:14-16 „boldogok vagytok, ha krisztus nevéért gyaláznak titeket; mert megnyugszik rajtatok a dicsőségnek és az istennek lelke, a mit amazok káromolnak ugyan, de ti dicsőítitek azt. mert senki se szenvedjen közületek mint gyilkos, vagy tolvaj, vagy gonosztévő, vagy mint más dolgába avatkozó:


ha pedig mint keresztyén szenved, ne szégyelje, sőt dicsőítse azért az istent.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr721195879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása