myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2009.05.26. 18:15 sterretje

az igazi pünkösdi király (uralma örökké tart)

reggel munkába menet megvettem a praktika magazint. kérdezi tőlem a kollégám: „vannak benne pünkösdre elkészíthető tárgyak?” talán ő maga is megrőkönyödött kérdésétől, de én bizonyára. „mire gondolsz, kérlek?”-nyögtem ki végül. „hátööö, igen, valójában nem is tudom.”

 
jézus feltámadását követően megjelent sokaknak, hogy megmutassa nekik: legyőzte a halált. azt mondta, nem marad itt, hanem visszamegy a mennybe, ahonnan eljött, de, hogy ne legyünk egyedül, elküld maga helyett valakit. egy lelket: isten lelkét. ő lesz mindazokkal, akik jézus követésére szánják el magukat. ő lesz az a tanító, aki „elmagyarázza”, érthetővé teszi a biblia betűit. ha valaki kéri, hogy a lélek jöjjön, és magyarázzon, az megkapja, hogy olyan dolgokat is megértsen a bibliából, amelyet „normál szemmel” el sem tudna olvasni, fel sem tudna fogni. a lélek mindig itt van. ő az, aki ráébreszt bűneinkre. sokszor még azokra is, amelyeket már magunk el is feledtünk. a lélek tesz képessé olyan dolgokra, amely fizikálisan elviselhetetlen lenne: a gyász feldolgozására, a gyógyíthatatlan betegség elviselésére, az őszinte megbocsátásra, a házasságon belüli és előtti tisztaságra, a káromló szavaktól való megszabadulásra... ennek a léleknek az eljövetelét ünnepeljük pünkösdkor.
 
persze, ezt nehéz megünnepelni, lehetetlen tárgyakkal kifejezni. mert a lényege bennünk zajlik. a világ persze erre is kitalált néhány eszement babonát, szokást, hogy elterelje a figyelmet a lényegről. íme néhány ezek közül: „a telet jelképező szalmabábot a vízbe dobják, esetleg elégetik. legjellegzetesebb szokás a pünkösdi király és pünkösdi királyné választása, akik a tavasz eljövetelét, a termést, szaporodást akarják biztosítani. a középkori hagyományok szerint a zöld ágat, a tavasz jelképét sok helyen ki szokták tűzni pünkösd hajnalán, az egész háztájékot feldíszítik vele. a kiszomboriak az ünnepen kenyeret szoktak elégetni, hamuját a gabonaföldre szórják, hogy az aztán gazdag legyen. szerencsés lesz, aki pünkösd hajnalán születik, ilyenkor a mosdóvízbe pünkösdi rózsát kell szórni, hogy egészségesek legyenek az újszülöttek.”
 
az pedig, hogy a pünkösdi tévéprogram az apácashowból, és a macskafogó: a sátán macskája című eposzból áll majd, már igazán meg sem lep. de hát tudjuk: az igazság mindig odaát van.
 
jános 16:7-13 „(jézus mondja): jobb néktek, hogy én elmenjek: mert ha el nem megyek, nem jő el hozzátok a vígasztaló: ha pedig elmegyek, elküldöm azt ti hozzátok. és az, mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében. még sok mondani valóm van hozzátok, de most el nem hordozhatjátok.
 
de mikor eljő amaz, az igazságnak lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr371145270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása