myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2009.04.23. 07:22 sterretje

ember-e a mező fája?

a teológia könyvtára lenyűgöző, rejtélyes hely számomra. plafonig érnek a könyvek, mindenféle nyelven és mindenféle témában, a csendet pedig sokszor csak a kis létrácska tovahaladása töri meg. még akkor is jó bemenni, ha tudom, otthon több olvasatlan könyv vár, így biztos nem fogok kölcsönözni semmit. most is csak a könyv illatát mentem beszippanani, mikor megakadt a szemem raj tamás rabbi könyvén: „ember-e a mező fája? környezet- és természetvédelem a bibliában”. „akaratom ellenére” kivetem. mi az, hogy ember-e a mező fája?

 

„a héber biblia (a keresztény ószövetség) számos törvényével és tanításával utal a környezetvédelem jelentőségére. ízelítőül megemlítünk egy sajnálatos módon kevéssé ismert mózesi törvényt, amely szerint „ha valamely várost hosszabb ideig ostromolsz, hadakozván ellene, hogy bevedd azt: ki ne vágd a fákat fejszével körülötte; a gyümölcséből ehetsz, de ki ne irtsd azt; hiszen ember-e a mező fája, hogy ellene hadat visej?” (5 mózes 20:19). hasonlóan tanulságos számunkra az a bibliai rendelkezés is, miszerint tilos olyan fákat kivágni, amelyen madarak fészkelnek.” ebből az idézetből az is kiderül, hogy nem úgy kell érteni, hogy a fáknak, növényeknek is lelke van, mint ahogyan azt sokan hirdetik és hiszik, "hisz ember-e a mező fája? nem.", hanem isten teremtményei, amely fölé védő uralkodóként helyezett minket, embereket.

 

most kezdtem olvasni a könyvet, belevetni magam a bibliai környezetvédelembe, így most beszámolni nem tudok a tartalmáról, csak idézni néhány érdekes fejezetcímet: a fészek védelme, a balesetveszély elhárítása, a temetők növényzete, a vér elföldelése, a termőföld kímélése, a járványok megelőzése…

 

zsoltárok 104:24 „mily számtalanok a te műveid, uram! mindazokat bölcsen alkottad meg, és betelt a föld a te gazdagságoddal.”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr741081330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása