myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2008.09.01. 10:46 sterretje

bye-bye, bánya!

ma vagyok utoljára itt, a csöviszállón, vagyis a bányában. nem csak azért illik rá a név, mert ez az utca neve, hanem, mert valóban itt „bányásszák” a szellemi sivárságot, reménytelenséget, szélmalomharcot, fásultságot, de az érzelmek sokszínűségét, az igazi kihívásokat is.

 

emberi oldalról azt mondanám, azért kerültem ide másfél évvel ezelőtt, mert nem voltam alázatos, és szeretetteljes. ha viszont egy kicsit a dolgok mögé nézek, azt mondom, istennek volt ez a terve velem. sosem érdekeltek a csövik, mindig azt gondoltam, maguk tehetnek sorsukról. aztán ide kerülve beszélgettem valakivel, akinek a nagyszülei babakorában rumot adtak, hogy elhallgasson, így vált hatévesen alkoholistává, tizenévesen pedig drogfüggővé. nem választotta sorsát. azt hittem, aki egy csöviszállóval beéri, az léhűtő, élősködő. aztán találkoztam egy lakóval, aki egy luxushotel séfje. kisemmizték, megalázták, ő meg dolgozik, és dolgozik, és küzd, és túlél. azt hittem, a csövik lemondtak büszkeségükről, a hiúság szó pedig sosem szerepelt a szótárukban. aztán megláttam adrit, aki egy állásinterjúra szépen kisminkelte magát, felöltözött. úgy nézett ki, mint egy utcanő, de hát honnan is tudhatná, milyen a konszolidált öltözet? senki, sosem tanította meg rá! ő mégis megtett mindent, hogy kihozza magából a maximumot. nő akart lenni. szép nő.

 

a sok (jó, hasznos, értékes, megerősítő) tapasztalat ellenére, amit itt szereztem, szerintem a legjobbkor kerülök el innen. a bánya lassan, de biztosan emésztette fel hitemet. no nem az istenbe vetettet, hanem azt, hogy hasznos vagyok, hogy erős vagyok, hogy változtatni tudó vagyok. mert nem. vagy igen? már nem tudom. 

 

nem volt könnyű ez a másfél év. tanulóidő volt. kemény. próbálnám összefoglalni, valahogy frappánsan összegezni okait, de megtette helyettem a kollégám, aki ezt a papírt ragasztotta ki a közös asztalunk feletti falra:

 

a próbák célja (avagy miért hagyja isten, hogy nehézségbe keveredjünk, hogy ínséges időket éljünk át):

 

megtisztítás

karakterformálás

hit és hűség kiformálása

kitartás, stabilitás

motivációk letisztulása

isteni törvényszerűségek megismerése

alázat, összetöretés

 

2 korinthus 10:18 „mert nem az a kipróbált, aki magát ajánlja, hanem a kit az úr ajánl.”

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr97642870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holo · http://hologramember.hu 2008.09.11. 23:24:51

A "bányára" én is nosztalgiával gondolok, bár most nem tudom milyen. Tíz évvel ezelőtt nagyon kemény volt. Abban az időben még laktak lent a barlanglakásokban, (lejős, a kólagyár felé vezető út mellett voltak) és az akkori fapados lakói többször kirabolták egymást. Rengeteg volt a bűnöző közöttük. Egyszer egy szóváltás után kiraboltak és leszúrtak egy hajléktalant, aki elvérzett. Ezután kijöttek a kommandósok, és kicsit megrostálták a népet: bűnözők a sittre, visszadumálók kórházba, drogosok előzetesbe. Ezután pár évig rend volt...
süti beállítások módosítása