myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2008.05.22. 09:54 sterretje

kőkenyér és királyfiság

vizsgaidőszak. a teológián a negyedik, életemben viszont a tizenhatodik. azért ennek ellenére is van bennem para. nappal dolgozom, este feleség vagyok, éjjel tanulok. biztos menni fog. :)

szombaton is lesz két vizsgám, egyházjogtan és etika. tegnap éjjel ezért az etika könyvet bújtam, és egy nagyon érdekes dolgot olvastam jézus megkísértéséről. mielőtt elkezdett az emberek felé szolgálni, elment a sivatagba, ahol megkísértette őt a sátán. előszőr azt mondta neki, ha ő isten fia, akkor változtassa át a követ kenyérré. majd, hogy vesse le magát a hegyről, hiszen, ha isten szereti őt, úgyis megmenti. végül arra kérte, hogy hódoljon a sátánnak, és akkor az egész világ ura lehet. ő ezeket elutasította, és megkezdte tanítását, járni csodákkal kikövezett útját. miért ezt a három kísértést mondta a sátán? mi az, hogy csináljon kőből kenyeret? miért kellett volna levetnie magát egy magaslatról? miért? ezek a kísértések mind-mind egy akkori irányzatot jelentettek.

jézus születése előtt, valamint az ő idejében ugyanis három fő zsidó irányzat létezett: a szadduceusok, a farizeusok, és az esszénusok. az esszénusok (akik közül az egyik közösség volt a qumráni), azt mondták, hogy mindenki fogjon egy adag földet, vigye ki a városon kívüli sziklákra, és vessen bele búzát, és csináljon belőle kenyeret. ezért mondta a sátán, hogy jézus változtassa át a követ kenyérré (=tartozzon a szadduceusokhoz). aztán ott voltak a farizeusok: a végletekben gondolkodtak, kísértették az urat abban, hogy szerintük akármikor levethetnék magukat, isten elküldené angyalait, akik megmentenék őket a haláltól. ezért a második kísértés az volt, hogy jézus vesse le magát valahonnan. a harmadik akkori irányzat a szadduceusoké volt: a szadduceusok az uralkodó hatalom kegyét keresték, hogy helyzetüket, befolyásukat fenntarthassák. magyarul szolgáltak a sátánnak, az ellenségnek, az elnyomó hatalomnak.

jézus három kísértése ott a sivatagban tehát az volt, hogy tartozzon a három közül valamelyik akkor létező, uralkodó csoportba. ő azonban ezt elutasította, és megkezdte utánozhatatlan, semmi más irányzathoz nem hasonlító etikai rendjének hirdetését: azt, hogy aki megtér, az isten gyermeke lesz. ez ma már nem ráz meg senkit, akkor azonban csak a királyokat, uralkodókat nevezték isten gyermekeinek. azzal, hogy ő istent atyának nevezi, és minket is erre bátorít, azt mondja, hogy mi is lehetünk királyfiak és –leányok. és mivel ezt nem vonta vissza, ez bizony ma is érvényes.

jakab 1:12 „boldog ember az, a ki a kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, a mit az úr ígért az őt szeretőknek.”

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr98481855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása