myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2011.07.11. 20:10 sterretje

találkozz a vigasztalás istenével!

tegnap éjjel sokáig nem tudtam elaludni, ezért megnéztem egy filmet. derült égből szerelem, vagy valami efféle volt a címe, és egy férfiról szólt, aki három évvel azelőtt elvesztette a feleségét. autóbaleset történt: a szakadó esőben, egy kutya miatt egy oszlopnak csapódtak, és a nő azonnal meghalt. a férfi összeszedte magát (gondolhattuk ezt a film elején), és könyvével, előadásaival másokon próbál segíteni, akik szintén elvesztették valakijüket. a nép megbabonázva hallgatja, de ha jobban megfigyeljük, a tanfolyam hatására kissé furcsán dolgozzák fel a veszteségüket: egy nő például férje hamvaiból megsüti egykori társa kedvenc süteményét.

 
rövidesen kiderül az is, hogy maga a főhős sem tette túl magát a tragédián: még szerelme temetésére sem tudott elmenni, felesége szüleivel pedig azóta sem tart fenn semmiféle kapcsolatot (az apósa elmegy egy-egy előadásra, hogy álszentnek nevezze és a veszteséggel való szembenézésre szólítsa fel elhunyt lánya férjét.) a film végére persze ez is megoldódik: szembenéz a ténnyel, hogy szerelme elment, és soha többé nem tér vissza. hibáztatja önmagát, hiszen ő vezette az autót, de apósa megnyugtatja, hogy ez ez tévedés: hiszen baleset történt. a férfi a színpadon, több száz ember előtt elmondja, mennyire tiszteli őket: azokat, akik szembe mernek nézni a megmagyarázhatatlannal, képesek elengedni fájdalmukat, és elindulni a gyógyulás útján.
 
nem vitatom, bizonyára vannak jó könyvek, amelyek segítenek abban, hogy valaki felfogja azt, amit nem lehet felfogni: egy ember, egy szeretett személy elvesztését. egy társ, egy anyuka, egy éppen megfogant magzat vagy egy néhány évet élt apró teremtmény eltávozása nem olyan, amin csak úgy túl lehet lépni. mégis, mindenkire igaz, egyetemes megoldás, amelyet egy könyvben le lehetne írni, azt gondolom, nincs. vagyis van, de ez a könyv nem egy átlagos iromány: ez a könyv, mely minden körülményre, mindenkinek gyógyírt kínálhat, nem más, mint isten igéje, a biblia. azért lehet, hogy ez a „mű” mindenkinek megfelelő megoldást ad, mert maga isten képes szólni benne mindenkihez, aki nyitott, éhes, vagy összetört szívvel olvassa. más könyv soha nem tartalmazhat igazi bátorítást, kiutat egy nyomorúságból sem: ember nem tud olyat írni.
 
a másik nagy észrevételem a filmmel kapcsolatban: az emberi vigasztalás nem sokat ér. ezt egyébként a biblia is írja. sőt, ha belegondolunk, jóbot sem tudták barátai szavakkal jókedvre deríteni. azt olvassuk: leültek köré, és hallgattak három teljes napig. ennyire képes az ember, (és azért persze néha ez is sokat jelent!), de többre nem: hiszen nincs az a szó, amellyel egy fiatal özvegyet vagy egy fiát elvesztett apát meg lehetne vigasztalni. ezeket a vigasztaló szavakat csakis isten képes a szívünkbe sugallni álmatlan éjszakáinkon, vagy hangtalan imáink után. mindenki egyedül, személyesen, istennel tudja „lerendezni” tragédiáját.
 
isten nem az a személy, akinek sokan hiszik: vagyis, hogy csöndben ül a mennyben, és fittyet hány az emberek szenvedésére. nem… isten olyan, mint egy szerető társ: arra vár, hogy beszélgessünk vele, mondjuk el neki örömünket, vagy ha úgy van, hát panaszkodjuk ki magunkat. nincs ellenére az sem, ha felemeljük hangunkat, ha ostromoljuk őt „miértekkel” és „meddigekkel”. ő ugyanúgy, mint egy földi társ, ki nem állja, ha arra a kérdésére, hogy „mi a baj?”, mi azt mondjuk: „semmi”. ő nagyon jól tudja, hogy baj van, de nem szereti, ha magunkban duzzogunk, vagy annyit lökünk neki oda: „nincs semmi bajom!”
 
ő egy olyan megoldás, egy olyan társ, akit sem ember, sem szakkönyv, sem semmiféle együttérző szó nem pótolhat. isten maga a vigasz.
 
2korinthus 1:3-4 „áldott az isten (…), minden vígasztalásnak istene; a ki megvígasztal minket minden nyomorúságunkban”

Szólj hozzá!

Címkék: vigasztalás


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr843058532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása