myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2009.02.02. 10:29 sterretje

legyen ön is gettómilliomos!

karácsony óta először látogattunk békés megyébe a szüleimhez. ilyenkor megáll az idő, jókat eszünk, megbeszéljük az elmúlt négy hét történéseit (ki halt meg, ki született, ki mit csinált), és sok cigifüstöt szívunk. este megnéztük a gettómilliomos című filmet.

 

az indiai nyomornegyedben felnőtt srác jelentkezett a „legyen ön is milliomos!”-ba, és minden kérdésre kiválóan válaszolt. ez gyanús lett az irigy műsorvezetőnek, aki kihívta rá a rendőröket, hogy azok kínvallatásokkal szedjék ki belőle, hogyan csalt. jamal elektromos sokkolóval megrázatva, a fejét vízbe nyomva, kegyetlenül megverve is azt tudta mondani: nem csalt, tudta a válaszokat. a rendőrök kíváncsiak lettek a történetére. jamal testvérével egy nyomornegyedben nőtt fel, ahol egy maffiafőnök gyerekekkel koldultatott. sokakat megvakított, mert akkor jobban kerestek. a két srác elmenekült, és vonatok tetején utazták körbe indiát. a jég hátán is megéltek volna. a taj mahalnál lettek idegenvezetők, kaját árultak, étteremben mosogattak. később jamal visszament, és egy bankót adott egykori, megvakított koldustársának. az megkérdezte, milyen pénz ez, ki van rajta. jamal megmondta, és ettől a pillanattól tudta, ki van a százdollároson. a vetélkedőn ezért tudta a helyes választ erre a kérdésre. a kvízműsor minden kérdése kapcsán felmerül benne egy szomorúságos élethelyzet, ami megtaníttatta vele a választ. "a sors úgy hozta", hogy a vetélkedőn csak azokat kérdezték tőle, amit megtapasztalt, látott, hallott.

 

közben jamal testvére lepaktált a maffiafőnök ellenségével, megölte az első embert, és benne volt az első igazán nagy csalásban. jamalt naivnak, hülyének nézte, amiért az nincs benne nagy bulikban. a végén egy pénzzel teli kádban öngyilkosságra szánta el magát. god is great, isten hatalmas, ez volt az utolsó mondata, amelyet épp akkor mondott ki, amikor valahol másutt testvére éppen milliomos lett egy vetélkedőben. a film elején feltett kérdésre (hogyan lehet, hogy egy gettólakó milliomos lesz egy kvízshow-ban?) is megkapjuk a választ: it is written – meg van írva.

 

noha nem a megváltoztathatatlan sorsban hiszek, amit a film sugall, hanem isten örökké hívó szavában, mindent megváltoztató erejében, aki még a rosszat is jóra tudja fordítani... azért még nagyszerű mondandójú, "hívő" filmnek tartom a gettómilliomost. számomra az üzenete ez: isten a lehető legrosszabb szituációból is ki tudja hozni a legjobbat. fel tudja emelni az igazat a legmélyebb gödörből is, és nem azt mondja, "az a végzeted, hogy beteg légy, és nincs mentség", mint ahogy sajnos sokan hiszik.

 

példabeszédek 8:13-14, 17-18  „az úrnak félelme a gonosznak gyűlölése; a kevélységet és felfuvalkodást és a gonosz útat, és az álnok szájat gyűlölöm. enyém a tanács és a valóság, én vagyok az eszesség, enyém az erő. én az engem szeretőket szeretem, és akik engem szorgalmasan keresnek, megtalálnak. gazdagság és tisztesség van nálam, megmaradandó jó és igazság.”

 

zsoltárok 112:4 „az igazakra világosság fénylik a sötétben; attól aki irgalmas, kegyelmes és igaz."

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr39917696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása