myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2008.08.06. 13:22 sterretje

dilemma

sokat gondolkodtam már ezen. nem csak azért, mert lassan négy hónapja házasok vagyunk, és előbb-utóbb lesz gyerekünk. hanem amúgy is. vajon kinek a jobb? nekem, aki jézussal való találkozásom előtt... hát, hogy is mondjam, éltem egy életet, tehát tudom, hogy mi nem akarok, és hogyan nem szeretnék már élni soha többé? nekem jobb, aki láttam sorsom gyökeres változását, és istent csodálom azóta is, hogy ilyen változásokat véghez vitt az életemben…

 

vagy édes drágámnak, akit hívő szülők neveltek, soha egyetlen káromló szót ki nem ejtett, harmincévesen én voltam az első barátnője, nem idézett szellemet, nem látta a szavak durva pusztítását a szülei házasságában? kinek jobb, aki élt a bűnben, és tudja, mitől menekül, mit nem akar többé, és ezért foggal-körömmel ragaszkodik hitéhez, vagy annak, aki sosem tapasztalta a bűnt igazán, sőt, talán még természetesnek is veszi, hogy hisz?

 

hogyan neveljem leendő gyerekeinket? hagyjam, hadd válasszon a gyerek, és előbb saját bőrén tapasztalja meg, milyen a világ, a bűn, hogy aztán tudjon jézushoz szaladni, és lábai elé omlani, mint alig két és fél éve én? vagy neveljem isten feltétlen szeretetére… lehet-e egyáltalán nevelni ezt, és nem lesz-e csupán jólnevelt, igeverseket fújó, de belül romlott és lázadó, cinikus és felsőbbrendű ember, akibe csak belenevelték, de nem élte át, milyen is az istenimádat?

 

de, ha tudom az igazságot, hogy jézus az úr, akkor hogyan hagyhatnám, hogy az utódom elmerüljön a rosszban, megtapasztalja, milyen férfiaktól kihasználtan, hazudozva, okkult dolgokkal foglalkozva, utcanőnek öltözve, káromkodva élni? hogyan csináljam úgy, hogy ezeket ne tapasztalja meg, mégis, őszintén, erősen, saját elhatározásából forduljon istenhez? ha "hívőnek nevelem" meg akarja-e majd ismerni vajon a „másik oldalt”? fog-e lázadni? a lázadás vajon egy ember életében törvényszerű?

 

láttam már alkoholizáló, parázna, a rombolásban örömét lelő, engedetlen gyerekeket - hívő szülők utódait. ki rontott el és mit? én hogy csináljam, hogy jó legyen? isten egyetlen lehetőséget adott nekünk, hogy beleszólhassunk a teremtésbe: ez pedig a gyermek születése. kezdem érteni, miért akkora felelősség. és persze nagyjából tudom is hogy mit kell tennem, hogyan kell(ene) megválaszolnom a fenti kérdéseket:

 

1 timóteus 5:8 „ha pedig valaki az övéiről és az ő háza népéről gondot nem visel: a hitet megtagadta, és rosszabb a hitetlennél.”

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr52603467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaZo 2008.08.06. 13:54:28

Szia!

Tökéletesen ugyanez a kérdés foglalkoztam engem (bocsánat: minket) is...
Látom a gyülekezetben azt a rentgeteg gyereket, akiket a szülők nem tudnak hova rakni az Istentisztelet idejére, és a gyerekek addig játszanak, rajzolnak, mobillal játszanak, nevetgélnek... de nyílván nem figyelnek, nem tudnak még figyelni. Azon gondolkoztam, hogy ezek a gyerekek nem-e fogják "megunni", hogy oda járnak minden szerdán és vasárnap, és kötelezően eltöltenek ott pár órát? Nyílván ez az Úr kegyelme is, aki megérinti a gyermekek szívét is... a szülőnek pedig figyelni kell, és ha a gyerek rossz útra tér, akkor igenis meg kell fegyelmezni a gyermeket, nem szabad hagyni, hogy a világ elsodorja őket. Hisz ők még irányíthatóak, vakmerőek, mindent kipróbálnának. Nem tudnak még különbséget tenni jó és rossz között, ezt a szülőknek kell megtanítani. Viszont nem szabad, hogy vallásossá váljanak.

Én (sajnos) abból indulok ki, hogy én gyerekként nem szerettem a családi kötelező programokat. De ezt nem tudom, hogy egy keresztény családban szültetett, tiszta-szívű gyermek hogy éli meg...

A kedvesed családjával szerintem nyugodtan beszélgessetek el erről. Én a te helyzetedben ezt tenném.

ui. ha tudsz valamit, szívesen fogadom ;-) esetleg egy jó könyv? bár van pl a Biblia... Prédikátorok könyvében van néhány bölcsesség a gyermekekkel kapcsolatban, érdemes mélyrehatóbban tanulmányozni.

szivárványos 2008.08.06. 14:02:46

imádkozz. ennyi. isten majd ad bölcsességet. és nem hagyja elveszni azokat, akik az övéi.
:)

szonya 2008.08.06. 14:56:18

(Mondom én, akinek még közelébe se jött férfi :))

Hát, nevelni nem tud senki hívőt, ezt Istennek kell eldönteni, de ha ismered az igazságot, és a férjed is hívő, beszéljetek neki Jézusról! Van osztálytársam, akinek az egész családja keresztyén, tegnap beszéltem vele erről, és neki hihetetlen támogatást jelent ez - velem szemben, egyetlen keresztyén vagyok a családban, így viszonylag ,,megosztva" élek, és az ilyen dolgaimat senkivel sem tudom megbeszélni otthon. Jó az ilyen család, mert bizonyos szempontból egy ,,bástya". Szóval, a leendő gyerekeiteknek jó dolga lesz veletek, az biztos :) Egyébként én is csak azt tudom mondani, hogy imádkozz, és Isten majd ad hozzá bölcsességet. :)

Karl 2008.08.06. 16:27:56

Bár mit tesztek is, szerintem, együtt, közös döntés alapján tegyétek.
Egyébként pedig "elég a napnak a maga baja".
Ha jól értem, amit írtál, még jócskán vár rátok összecsiszolódás. Hogy ez gyerek(kel) vagy (egyelöre) nélkülük fog folytatódni, csak Isten tudja. Ha megpróbáltok csak megközelítöen annyira türelmesek lenni egymáshoz, mint ö hozzátok, akkor minden rendben lesz.

Úgy gondolom, hogy gyereket csak áldoztakész szeretettel, egyértelmü példával, és egyre több szabadság meghagyásával lehet nevelni. Ahogy Jézus Krisztus tette a tanítványokkal. És nem szabad elkeseredni, ha cserben hagy (pl. Péter elárulja, a többiek is elfutnak). Ahogy "utánuk küldte" a Szentlelket, ti is imádkozhattok majd a gyerekeitekért. És hogy ezentúl mi, hogyan alakul...
süti beállítások módosítása