myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2012.10.01. 22:01 sterretje

bélyeg-gyűjtők

a hétvégén lengyelországban jártunk édes drágámmal, anyóskámékkal, és több gyülekezeti testvérünkkel. a háromnapos kirándulás során sétáltunk krakkóban (a belvárosban és kazimierzben, amely egykor zsidó negyed volt), és többórás idegenvezetéssel megnéztük auschwitz-ot és birkenaut is. a több milliónyi emberéletet felemésztő haláltáborok mély benyomást tettek mindegyikünkre: tízévestől hetvenig.

több mint egy évtizede ugyan már jártam ezeken a borzalmas helyeken, mégis, teljesen más volt hívőként, hittestvérekkel és a pásztorunkkal megélni ezt az „élményt”: olyan volt, mintha a szívünk is együtt dobbant volna. azt a néhány megrendítő percet, amikor pásztorunk birkenauban, a lemenő nap fényében héberül és magyarul is elmondta a kadish-t a hamvak felett, soha nem fogom elfelejteni.

az idegenvezető által vázolt tengernyi borzalom leírhatatlan, nem is tervezem, hogy ezt megörökítem. csak egy rövid, apró, drámai történet: ha valaki politikai zsidó volt, és gyermeke született a táborban, arra szintén ugyanolyan csillagot varrtak – a gyermek is politikai bűnös volt, pedig még csak éppen hogy megszületett. ilyen az ember. „már az apád is alkoholista volt, te sem viszed semmire”, mondják sok gyereknek. „az anyád egy k---, te sem vagy különb” – halljuk sokszor.

kegyetlenek vagyunk, ítélkezésben mindenkit megelőzők. megbélyegzők. 

mennyire jó, hogy isten nem ilyen: a kegyelem, a második esély istene nem nézi, kik a szüleink. nem számít neki, mit mondanak rólunk a tanáraink, a főnökünk, vagy a szomszédasszony. ő hisz bennünk.

2krónika 25:4 „meg ne ölettessenek az atyák a fiakért és a fiak se ölettessenek meg az atyákért, hanem kiki az ő saját bűnéért ölettessék meg.”

ezékiel 18:4 „ímé, minden lélek enyém, úgy az atyának lelke, mint a fiúnak lelke enyém; a mely lélek vétkezik, annak kell meghalni!”

jeremiás 31:29-30 „ama napokban nem mondják többé: az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele. sőt inkább kiki a maga gonoszságáért hal meg; minden embernek, ki megeszi az egrest, tulajdon foga vásik el bele.”

2korinthus 5:17 „ha valaki krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé, újjá lett minden.”

Szólj hozzá!

Címkék: auschwitz krakkó


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr194814586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása