myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2009.11.15. 17:33 sterretje

a viskó: egy huszonegyedik századi jób-történet

nem tudom, te hogy vagy vele, de én tartok attól a filmtől vagy könyvtől, amelyet mérföldkőnek, megrázónak, kihagyhatatlannak harangoznak be. úgy érzem, eldöntötték helyettem, hogy ez egy klassz valami, és nekem parancsra rajonganom kell(ene), és ha nem ezt teszem, hát szégyelljem magam.

így, amikor megláttam "a viskó" beharangozóját, elhatároztam, hogy függetlenítem magam a reklámoktól, és aztért olvasom el a könyvet, mert érdekel, és azt fogom róla gondolni, amit valóban nekem jelentett a könyv.

pénteken délelőtt beszereztem, és szombat éjjel fél kettőre el is olvastam. a beharangozó ellenére zsebkendőre nem volt szükségem, de azt gondolom, sok istennel kapcsolatos előítélettől megszabadulhat az, aki átadja magát ennek a megrázó műnek.

egy átlagos amerikai férfiről szól, aki táborozni megy három gyerekével. vissza már csak kettővel tér: a legkisebbet elrabolja és kegyetlenül megöli egy perverz őrült. az apa maga találja meg a véres kisruhát egy közeli rozzant viskóban. a következő évek mély depresszióban, isten elleni haragban, vádlásban, csendben és vígasztalhatatlan gyászban telnek, mígnem egyszer egy levelet hoz a postás. "mackenzie! rég nem találkoztunk. hiányzol. gyere a viskóhoz. papa" először azt hitte, egy otromba vicc. vagy, hogy a gyilkos szórakozik vele. végül azt a lehetőséget sem vetette el, hogy levelet kapott istentől, akit a felesége csak "papának" hív.

felkrekedik, és négy év után visszamegy a viskóhoz. ott pedig megtörténik a csoda. egy (nagyon!) különös formában találkozik istennel, aki szolgál felé, meggyógyítja és állja a férfi vádjait, megfeleli kérdéseit, tanítja őt. noha valóban extrém ez az egész szituáció, mégis, totálisan felszámolta mackenzie (és a magam) istenről alkotott képét, és egy emberi, baráti, szellemi, mindenható, velünk együtt szomorkodó és örülő istent jelenít meg.

a férfi gyászának poharát kiöntve, fájdalmának sötét köpönyegét levéve tér vissza az életbe.

a könyv regény. egy "így is lehetne, szó szerint..." típusú jelenet-láncolat. van benne igazság és van benne fikció is. ezt jó előre tudni, mielőtt az ember kezébe veszi a könyvet.

9 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr761527220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A viskó 2010.09.11. 09:10:17

William Paul Young: A viskó (The schack)   Spoiler warning! ...bár nem hiszem, hogy a blogom közönségéböl bárki is tervezné ennek a könyvnek az elolvasását. Ha netán mégis, az a tanácsom, hogy ne tegye.   Sr. Iustitiától kaptam a könyvet, ami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sterretje · www.gportal.hu/alekszatim 2009.11.18. 07:21:56

@kelsey: igen, tudom, hogy vita tárgya a könyv, és magam is el tudnék róla beszélgetni... de érvek felsorakoztatásával, és nem olyan cinikusan és lekezelően, mint ahogy ez a pasi teszi ebben a videóban. szerintem megalázó. "mack is the shack, hahhaha", és ez neki tényleg vicces?

kelsey 2009.11.20. 11:17:39

mark driscoll az elég cinikus, meg mellette hiper-kálvinista is... viszont sok dologban igaza van. csak gondoltam bedobom ide :)

windermere · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.02.07. 20:34:38

A regény erőteljesen hat az érzelmekre, ami gátolja az objektivitást - pedig ha sikerül kicsit távolságtartóbban olvasni, kiderül, hogy az író célja a saját teológiai meggyőződésének (a keresztény univerzalizmusnak) a továbbadása. Erről szól ez a poszt: hitvedelem.blog.hu/2010/01/23/te_milyen_istent_szeretnel_ertekezes_william_paul_young_a_visko_the_shack_c_konyverol_2_resz

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.02.09. 01:27:34

@windermere:

Beleolvastam a hitvédelmi blogodba. Sok jó dolog van benne, de úgy érzem hogy elég kegyetlen a mai kor emberével, a mai kor keresztényeivel.

Pál apostol egyszer ilyet mondott a görögöknek amikor meglátta hogy volt egy olyan bálványszobruk, amelyre ez volt írva: "Az Ismeretlen Istennek": "Akit ti ismeretlenül tiszteltek, azt prédikálom én nektek."

Nos, én úgy érzem, hogy a blog szerzői így reagáltak volna Pál eme megmozdulására:
"Pál! Istent nem lehet bálvánnyal tisztelni. Tehát Pál te tévelyegsz, elvesztél, pokolba kerülsz. Ámenhallelúúúya."

Elnézést a sarkításért.

windermere · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.02.09. 14:38:35

@endike: Szia, bocs, nem vettem észre, hogy válaszoltál.
Sokat gondolkoztam azon, amit írtál, mert nagyon érdekes felvetésnek tartom az athéni beszédet alapul venni. A blogomban is írtam, de röviden itt is elmondom, hogy ha megnézed a teljes beszédet, Pál maga mondja el, hogy
1. Istent nem lehet bálvánnyal tisztelni,
2. mindenki térjen meg,
3. mert ítélet lesz.
És bár sokan vannak, akik kigúnyolják, néhányan mégis megtérnek és hívővé lesznek a hallgatók közül.

"[N]em szabad azt hinnünk, hogy aranyhoz vagy ezüsthöz vagy kőhöz, művészi alkotáshoz vagy emberi elképzeléshez hasonló az istenség.

A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg.

Azért rendelt egy napot, amelyen igazságos ítéletet mond majd az egész földkerekség fölött egy férfi által, akit erre kiválasztott, akiről bizonyságot adott mindenki előtt azáltal, hogy feltámasztotta a halálból."

Amikor a halottak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások pedig azt mondták: "Majd meghallgatunk erről máskor is."
Pál ezután eltávozott közülük.
Néhány férfi azonban csatlakozott hozzá, és hívővé lett: közöttük az areopágita Dioniziosz is, egy Damarisz nevű asszony, és velük együtt mások." (ApCsel 17,29-34)

(Kéry Zs. vagyok, de csak a saját blogomba írok a teljes nevemen)

Jucek 2010.09.03. 22:08:56

Én most olvasom ezt a könyvet, de nem tudok napirendre térni felette...olyan, mintha egy holliwoodi forgatókönyvet olvasnék... jó dolgokról szól, jó a szándék, de néha tök zagyvaság az egész...Sztem a Mátrix nagyobb találat volt ebben a témában.

Karachar Nevian (törölt) 2011.07.18. 15:31:44

Sztem ez a könyv szar.
Megehet a hitetlenségem vagy a konzervatív hozzállásom miatt, de ez egy zagyva, erőltetett, szájbarágós és istenkáromló szar.
Nagyon nem kellett volna elolvasnom...
Egy közép-USA-beli, bigott szektás kiccsalád biztos vörösre sírja szemeit ezen, de az ilyenek a Dallason vagy Szívek szállodáján is megteszik.
Az én Istenképemen nem változtatott és csak azt tehetem hozzá, hogy szerencsére.

Judit70 · http://janos738.blogspot.com/ 2011.07.19. 11:34:24

@Karachar Nevian: Én szerettem a könyvet, és bizonyára sokat számít az, hogy ki milyen beállítottságú.
Azért az érdekelne,, hogy ha magadat hitetlennek tartod, milyen az istenképed?
Ha megengeded ajánlanék még egy írást ez ügyben:
janos738.blogspot.com/2011/05/erezd-jol-magad-az-atyai-hazban.html
süti beállítások módosítása