myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2008.11.17. 09:40 sterretje

baptizmus vs. kommunizmus

anabaptista egyháztörténet órán a reformáció után kialakult helyzetről tanultunk. a hitükért üldözött embercsoportokról, akiket elevenen elégettek, kővel a nyakukban vízbe dobtak, csak azért, mert nem a katolikus papoknak adták a tizedet, hanem bibliát olvastak, imádkoztak, és kis gyülekezetükben különültek el. mivel mindenki üldözte őket, udvarokba tömörültek, ahol mindenkinek megvolt a saját hivatása, szorgalmasan dolgoztak, és senki nem válhatott földönfutóvá, mert törődtek egymással erkölcsileg, anyagilag, érzelmileg, mindenhogy. a történelmi feljegyzések alapján állíthatjuk, hogy elégedetlenség, lázadás vagy követelés évszázadokig nem ütötte fel a fejét közöttük. „kommunizmus” – súgta valaki mosolyogva. „mi a különbség a hívők önként vállalt közössége, kommuniója, és a kommunizmus között?” – kérdezte erre a tanár. „hát az, hogy míg a hívők csoportja azt mondja, ami az enyém, a tiéd is, addig a kommunizmus jelszava az volt: ami a tiéd, az enyém is. az első csoportot az önkéntes felajánlás, míg a második az önző kisajátítás motiválta.”

 

és, bár tudom, és az órán meg is vitattuk, hogy az efféle világból való kivonulás, elkülönülés nem vezet jóra, és előbb-utóbb megmerevedik (lásd amish-ok amerikában), én azért a lelkem mélyén mégis azt kérdem: nem lenne jobb a világ az „ilyenekkel”? nem lenne jobb elkülönülten, egymásra figyelve, önként bevállalt szabályok szerint élni, céllal, és tudva, hogy a közösség sosem hagy el, sosem magányosodik el az egyén? én úgy hiszem, ennek az életformának több előnye van, mint hátránya: józan, következetes szabályozás, béke, biztonság, szabdság. igen. a szabadság nem anarchia. a szabadság a határok ismerete, az azon belüli lehetőségek kihasználása.

 

efezus 5:8,11 „mert valátok régen sötétség, most pedig világosság az úrban: mint világosságnak fiai, úgy járjatok. és ne legyen közösségtek a sötétségnek gyümölcstelen cselekedeteivel”

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr46773178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzaZo 2008.11.18. 15:51:54

Úgy hiszem, hogy az Úr nem arra hívott el minket, hogy a világtól elszakadva éljünk, hanem a világgal együtt, és segítsük ott ahol csak lehet.
Ezért vagyunk a föld "sója". A só nem ízesíti, illetve nem tartósítja az ételt ha benthagyjuk a sótartóban, ugyanis az ételbe el kell vegyülnie.

és egy kis csipet só is képes egy egész nagy tál ételt megízesíteni...
süti beállítások módosítása