myjesus

"a szeretetben élők mélyre látnak, a reménységben élők messze látnak, a hitben élők mindent másképp látnak."

na, most szólj hozzá!

ők olvasnak engem:

free counters

kincsre leltem jézusban

Daisypath Anniversary tickers

2007.09.10. 08:17 sterretje

születésnap

vasárnap ünnepeltük drága vőlegényem születésnapját. meglepetésként elvittem a planetáriumba. na, ide érdemes elmenni. az "égiekkel játszó földi lelemény" című előadáson ültünk, az ég felé meredve, és hirtelen ránk szakadtak a csillagok. a kellemes hangú néni pedig kiemelve a csillagképeket, elmondta, milyen mondákat, történeteket kreált hozzá az emberi leleményesség az évszázadok alatt.

például az égen megtalálható az utolsó vacsora is. jézus és a tanítványok. a 12 kisebb csillag jelképezi a tanítványokat, a fő helyen álló nagy pedig krisztust.

a göncölszekérhez is kapcsolódik két történet.

az egyik szerint ez a szekér vitte a szent családot. de eltörött a rúdja, és senki nem mert olyan magasra felmászni megcsinálni, csak a cigány kovácsok. azok közül is leesett kettő, csak egy merte megjavítani a szekeret, ő még mindig ott látható a törött rúd mellett (egy kicsiny csillag személyében).

a másik történet szerint egyszer jézus gyalog indult útnak. arra járt egy szekér. jézus kérte, vigye el a kocsis. az megtette, ezért jézus örök létet kínált neki. az meg azt mondta, ő inkább mindig a bakon kíván ülni. ezért jézus feltette az égre, de mivel olyan könnyen lemondott az örök üdvösségről, ezért sorsa, hogy mindig hátrafele megy a szekere (az égen ugyanis úgy tűnik, a szekér hátrafele halad, ahogy múlik az éj).

a tejutat, amely látszik a földről is, pedig egyszerűen jézus útjának nevezték az emberek.
lenyűgözött, hogy a régi nép, akiket mi olyan gyakran és olyan szivesen lenézünk, mennyire szerette a csillagokat, az eget, az úr otthonát, jézust... most mondjak közhelyeket? létezett még olyan szó is, hogy tisztelet, alázat, kreativitás, nyugalom, isten tisztelete, harmónia a természettel. summa summárum:

még a csillagok is az urat dícsérik.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myjesus.blog.hu/api/trackback/id/tr19161547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása